Atractiile turistice din comuna Candesti


Biserica de lemn ,,Cuvioasa Paraschiva"  Vartop

Biserica de lemn din Vârtop, cu temelia de piatră, se încadrează în categoria primelor biserici de la romani-bisericile de lemn.
Biserica de lemn de la Vârtop, prin constructia artistica, este unica în felul ei si a fost declarata monument istoric. Dateaza din 1713  si astazi se gaseste pe capul unui pinten ce coboara pe latura de Est a Piemontului Cândesti, parte în singuratatea ei a unei citadele medievale.
Legenda care spune că a fost adusă din altă parte , din vechea vatră, din Obârşia Potopului este sustinută de harta austriacă din 1791 conform căreia Biserica de la Vârtop exista atunci, dar ceva mai sus, sub poalele pădurii la Ulioiu, iar în 1803 aparitia bisericii a fost determinată de coborârea populației de la Vârtop, Boboci, în Valea Dâmboviței, la drumul cel mare al Câmpulungului.


Malul cu scoici  din satul Aninosani
Aninoşani este un sat răsfirat aflat in comuna Cândeşti din judetul Dâmbovita, speculându-se că denumirea sa provine de la specia anin. La o primă vedere este o aşezare rurală liniştită, obişnuită, însă dacă aruncăm o privire mai atentă, vom observa o formatiune aparte pentru specificul zonei de podiş: un "mal cu scoici".
Intr-adevăr, este neobişnuită prezența scoicilor în plină zonă de podiş, însă există o explicație ştiințifică şi pentru această "ciudatenie a naturii". Zona sudică a Carpatilor Meridionali şi zona de curbură au fost umplute cu ape marine, formând bazinul dacic care era o parte a unei mări (Marea Tethis). Bazinul Pontic, Bazinul Dacic, Marea Neagră (bazinul euxinic), Marea Caspică şi Marea Mediterană s-au diferentiat datorită mişcărilor tectonice şi zona Bazinului Pontic a rămas izolată de Marea Neagră în momentul în care s-a ridicat Dobrogea.
Aparitia depunerilor marine (scoicile) prezinta doua ipoteze. Acestea au putut aparea în perioada pontianului (acum circa 5,5 milioane de ani). Totodata, aparitia acestora s-ar fi putut produce si dupa ce s-a umplut bazinul pontic cu sedimente continentale, când au fost aduse sedimente în zona, în perioada de înaltare a Marii Negre.
 Apele marii au patruns în aceasta zona împreuna cu fauna euxinica reprezentata de scoici si melci, care au o vechime impresionanta.
Întregul deal din satul Aninosani este format din depozite fosilifere, ceea ce confera un specific natural deosebit.
Această zonă este extrem de interesantă atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întregul judet Dâmbovita, având în vedere specificul natural extraordinar conferit de existenta "malului cu scoici".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra!